html konuları,
php,
php değişken,
php değişken nedir,
php değişken tanımla,
php dersleri,
php dolar işareti,
php ekrana yazdırma,
php giriş,
php ilk ders,
php öğren,
php örnekleri,
php print,
print
Php - Değişken Aktarımı
Bu ders sonunda temel seviyede "program okumayı" öğrenmiş olacaksınız.
Önemli: Bu ders program okuma açısından öğrenmeniz gerekli en önemli derstir. Nasıl ki okulda Alfabeyi veya sayıları öğrenmek önemliyse sizin için de program okumak o kadar önemlidir. Bu sebeple bu dersi en az 3 kere baştan sona okuma şartı var. yoksa devam etmeyin. :)
Değişkenler içersinde bilgi depolandığını öğrendik. Birde değişkenler arasında bilgi alış-verişi yapılabilir. fakat bu konu gerçek hayattaki alışverişten biraz farklıdır.
Şöyle ki: diyelim elimizde $oyuncak isimli bir değişken var. Bu değişken içine "Araba" konulmuş durumda.
Şimdi biz $oyuncak kutusuna başka birşey koymak istiyoruz ama elimizdeki Araba´yı da kaybetmek istemiyoruz. Bunun için "Araba"yı , $yenikutu isimli bir değişkene aktaracağız.
$oyuncak="Araba";
$yenikutu = $oyuncak ;
Şu durumda $yenikutu="Araba" yazmakla aynı şeyi yaptık denebilir. Burada dikkat etmeniz gereken konu yenikutu=oyuncak olmuyor. yani içindeki bilgi aktarılmış oluyor.
Diğer bir önemli nokta ise $oyuncak isimli kutu boşalmıyor. yani bu işlem sonunda print $oyuncakşeklinde bir komut verirsek ekranımızda Araba ismini görürüz.
Şimdi olayı bir adım daha ilerletelim.
$oyuncak="Araba";
$yenikutu = $oyuncak ;
$yenikutu= "Bebek";
Soru şu: Son durumda $yenikutu içinde ne var ?
cevap: Bebek
Program okuma sırasında her satıra tek tek bakıyoruz. ve hiçbir zaman yukarıdakilere dikkat etmiyoruz. Az önce içine başka birşey gelmiş olabilir ama son durumda yenikutu içine ne gelmişse o mevcuttur. Diğleri kaybolup gider. Yeni kutuya iki eşya konuldu diye düşünmüyorsunuz. Yeni bir eşya konulduğunda diğeri kaybolur.
Şimdi de matematiksel bir işlemle bir örnek yapalım.
$kutu= 5 ;
$kutu = 3 +1;
print $kutu ;
Soru şu: Son durumda kutu içinde kaç sayısı var ?
A- 5
B- 4
C- 9
D- 8
E- 10
0 yorum