php,
php dersleri,
php giriş,
php merhaba dünya,
php mysql,
php mysql kullanımı,
php öğren,
php öğreniyorum
PHP Nedir ve Neler Yapılabilir?
PHP kısaca web tabanlı bir programlama dilidir. Eskiden açılımı “Personal Home Page” yani Kişisel Anasayfa iken günümüzde gelişmesi ve daha iyi anlam kazanması ile “PHP: HypertextPreprocessor” yani Üstün Yazı Önişlemcisi olmuş.
Diğer web tabanlı dillere göre onlarca avantajı olan ve günümüzde en popüler dillerden birisi. İnternet üzerindeki durağan sabit yazılara dinamiklik katmamızı sağlayan bir web tabanlı dil olan PHP, en iyi performansı MYSQL veritabanı ve linux işletim sistemi ile gösterir.
1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulan PHP günümüzde halen geliştirilmesine devam edilmekte. En son sürümü PHP5 olmasıyla beraber tamamen açık kaynaklı ve ücretsizdir.
Aslında PHP ile neler yapılamaz diye sorsan daha rahat cevap verirdim. Malum HTML5‘in gelmesi ile artık browserlar ile neredeyse her şeyi yapabiliyoruz. Dökümanlar, resimler, videolar, oyunlar ve internette aklınıza ne gelirse…
Bu durumda PHP gibi bir web tabanlı programlama dili ile ve gelişen browser özellikleri sayesinde artık her şeyi yapabiliriz. İşin aslı sana bu konuda bir sınır koymamak için böyle söylüyorum. Aklına ne geliyorsa yeterli bir birikim ile yapabilirsin.
Biraz saymamı istersen;
- İçerik yönetim sistemleri (WordPress, Drupal, …)
- Dinamik sayfalar
- Veri depolama sistemleri (Senduit, Imageshack.us, …)
- Anlık bilgi paylaşımı (Facebook, …)
- E-ticaret sistemleri (ShopPhp, …)
- Otomasyon yazılımları
- Resim oluşturma ve düzenleme
- Online oyunlar (Travian, Ogame, …)
- Forumlar, makaleler, sözlükler (Wikipedia, Vbulletin, MyBB, …)
- İçerik bulup derleyen botlar
- Web tabanlı robotlar
ve daha temel anlamda sayamadığım ve senin gerçekleştirmeni bekleyen sonsuz şeyler.
PHP Sunucunu Oluştur ve Kodlamaya Başla
Mysql Kurulumu
Mysql’in de en son sürümünü buradan inirip kuruyoruz. Mysql de kendiliğinden kurulacaktır. Kurulum sonunda bizden Mysql kullanıcı adımızı ve şifremizi soracaktır, onları yaztıktan sonra bitiriyoruz.
Apache, Php ve Mysql tamamdır. Artık her şey hazır PHP’ye merhaba demeye çok az kaldı.
0 yorum